Je gebruikt een verouderde browser die niet alle webstandaards ondersteunt. Als je de website zonder problemen wilt bekijken, update dan je browser! We raden één van de volgende aan: firefox, google chrome, of Internet Explorer 8+

Sami cultuur

Ankarede

ankarede

Ankarede is tot op de dag van vandaag een trefpunt van de Sami en een geliefd toeristendoel. De kleine plaats in de buurt van Blåsjön is vooral bekend door zijn in 1896 gebouwde houten kapel (de sleutel kun je in het tegenoverliggende café opvragen), en ook door de jaarlijkse kerstmarkt op het eerste weekend van december. Bij de zomerzonnewende-festiviteiten wordt er nauwelijks geslapen, want dan wordt er in plaats daarvan urenlang gegeten, gedanst en gepraat, en als bekroning van het feest staat er een wedstrijd lassowerpen op het programma.

In Ankarede kun je niet alleen een glimp van de Samicultuur opvangen, maar het is ook een uitstekend uitgangspunt voor wandelingen, langlauftochten en uitjes met de sneeuwscooter. Wie meerdaagse tochten te lang vindt, moet op zijn minst de tijd nemen voor de drie kilometer lange wandeling naar de Lejar-waterval. Er gaat een mooi en goed begaanbaar pad van de parkeerplaats naar de waterval. Tip: Neem een gevulde picknickmand mee, want aan de Lejar-rivier zijn er twee idyllische picknickplaatsen met vuurplaatsen.

Fatmomakke

fatmomakkefatmomakkefatmomakke

Al sinds onheuglijke tijden is het aan de voet van het Marsgebergte gelegen kerkstadje Fatmomakke, 120 kilometer ten noordwesten van Vilhelmina een ontmoetingsplaats. Al in de steen- en ijzertijd waren er hier nederzettingen van jagers. Tijdens de christianisering van het land werd er in 1781 de eerste kerk op het oude Samitrefpunt gebouwd. De eenvoudige op palen gebouwde schuur werd al gauw te klein voor de religieuze bijeenkomsten.

Tien jaar later werd er al een nieuwe kerk gebouwd, en deze kon ook slechts tot 1881 in de behoeften voorzien. Daarna werd er in drie jaar tijd weer een nieuwe kerk gebouwd, en dat is de kerk die nu nog steeds in Fatmomakke staat. Er groeide allengs een gemeenschap van hutten en houten huizen rond de kerk, en op die manier ontstond er een plek waar Sami en andere bewoners bij elkaar komen en culturen uitwisselen.

Tot op de dag van vandaag zijn er twee kerkfestivals per jaar in Fatmomakke: het lentefeest begin juni, en het herfstfeest begin september.

Van de parkeerplaats in Fatmomakke leiden er verschillende wandelpaden naar het 86.000 hectare grote natuurreservaat in het Marsgebergte. Met helder weer heb je vanaf de top van de Marsfjäll een uniek uitzicht over het Zuid-Laplands berggebied. Tips en wandelkaarten zijn te verkrijgen bij de kiosk in Fatmomakke of bij het Infopoint in Saxnäs en Klimpfjäll.

top of pagepage uppage downbottom of page
printinfo