Je gebruikt een verouderde browser die niet alle webstandaards ondersteunt. Als je de website zonder problemen wilt bekijken, update dan je browser! We raden één van de volgende aan: firefox, google chrome, of Internet Explorer 8+

Hällingsåfallet

Enorme watermassa's storten zich 43 meter de diepte in, hällingsåfalleten vervolgens persen ze zich door een nauwe canyon – Europa's langste met water gevulde bergkloof. Na 800 meter verbreedt de waterloop zich weer en stroomt die in een rustiger tempo drie kilometer verder tot hij uitmondt in het Hetögeln-meer.

hällingsåfallethällingsåfallet

In de zomer lichten er regenbogen op in de waterdamp, en in de sproeinevelzone groeien zeldzame mossen en korstmossen. In menig jaar broeden er ruigpootbuizerds en smellekens in de kloof. De bergkloof kun je het beste verkennen via een aangegeven pad vanaf de picknickplaats 2,5 kilometer ten zuiden van de waterval. Maar je kunt ook gewoon met de auto naar de parkeerplaats rijden die enkele tientallen meters van de waterval verwijderd is. Vandaaruit loopt een pad naar de waterval die ook geschikt is voor gehandicapten. Tafels, een hut en vuurplaatsen nodigen uit tot een picknick.

frozen hällingsåfallet

Ook 's winters is de Hällingsåfallet een bezoek waard. Dan bevriest de waterval tot een enorm ijsbeeld. De reis ernaartoe is met sneeuw wel minder eenvoudig. De laatste vier kilometer zul je met sneeuwscooter, of op sneeuwschoenen of langlaufski's moeten afleggen.

frozen hällingsåfallet

De Hällingsåfallet ligt ongeveer 20 kilometer ten zuidoosten van Gäddede, en je kunt hem vanuit Gäddede zelf of vanuit het oosten, vanaf de zuidkant van het Vattudal, bereiken. Het staat aangegeven.

Vilseledaren biedt abseil tours bij Hällingsåfallet en Brakkåfallet: vilseledaren.com

Brakkåfallet

De meest romantische van alle watervallen ligt tussen Jorm en Stora Blåsjön. Van de aangegeven parkeerplaats, vlak bij de Vildmarksvägen leidt een smal paadje naar deze idyllische waterval. Maar mensen die wel van wat avontuur houden, die de kloof willen bewonderen, of op een warme zomerdag een duik willen nemen, kunnen ook de weg door de rivier nemen.

brakkåfallet

Wees wel voorzichtig, want de stenen onder water kunnen erg glad zijn.

Bij de Brakkåfallet wil nog wel eens een trolletje voorbij lopen. De bekendste is de beminnelijke speelgoeddief 'Dunderklumpen', die zich zelfs voor de gelijknamige Zweedse animatiefilm bij de Brakkåfallet liet filmen.

brakkåfallet

Lejarfallet

Een mooi drie kilometer lang wandelpad, dat ook bij regenachtig weer goed begaanbaar is, leidt van de parkeerplaats in Ankarede naar de mooie Lejar-waterval.

lejarfallet

Tip: Neem een gevulde picknickmand mee, want aan de Lejar-rivier zijn er twee idyllische picknickplaatsen met vuurplaatsen.

Trappstegsforsen

trappstegforsen© Erika Lorde

Trappstegsforsen ligger 5km söder om Saxnäs alldeles vid vägen och är ett vattenfall formad till en trappa där Kultsjöns vatten kastas utför i imponerade kaskader. I fantasin förvandlas lätt forsen till trappan in i Bergakungens sal. Här finns ett café som är öppet under sommaren. trappstegforsen© Erika Lorde Fin fika plats och populärt fotomotiv.

Dimforsen

Dimforsen© Erika Lorde

Dimforsen Ligger i Kultsjöån mellan Kultsjön och Malgomaj ca 6km norr om Stalon. Skyltat från vägen, gillplats och parkering.

Gaustafallet

gaustafallet

Pal naast de Vildmarksvägen, in de buurt van Stekenjokk stort de Gaustafallet zich in een canyon.

gaustafallet

Bij zonnig weer licht het water op in de mooiste blauwe tinten.

river just before gaustafallet

Bij de Gaustafallet werd een scene uit Astrid Lidgren's 'Ronja de roversdochter' gefilmd.

Kulla-fallet

Kulla-fallet, Dorronbäcken och Sju Forsar 1-3 km. I Klimpfjäll: En enkel promenad efter elljusspåret som du hittar uppe vid slalombacken. Vik in mot bäcken när du kommer till “Trollstigen”.

Kulla fallet© Mikael Eldborn

Den första forsen du kommer till är Kulla-fallet som är en väldigt vacker plats därvattnet och klipporna alltid erbjuder dig nya intryck. Fortsätter du upp efter stigen finns ytterligare 6 forsar.

Kulla fallet© Erika Lorde

Fiskonfallet

Mellan Saxnäs och Klimpfjäll ligger Fiskonbäcken och Fiskonfallet. Det är skyltat från vägen.

Fiskonfallet© Erika Lorde
top of pagepage uppage downbottom of page
printinfo