You are using an older browser that doesn't support all web-standards. To see a not-messy well-working webpage, please update your browser. We recommend firefox, google chrome, or Internet Explorer 8+

Välkommen till Björnlandet!

Strömsunds kommun som omfattar ca 25 mil av Vildmarksvägen har den tätaste förekomsten av Brunbjörn i Sverige. Enligt den senaste mätningen som Länsstyrelsen i Jämtland gjorde 2009 så förekommer tre björnar per 10 000 hektar mark.

Förekomsten av Björn i Strömsunds kommun är jämförbar med den högsta Björntätheten – i liknande områden – i hela världen. Frånsett Björn finns det gott om andra djur som på de flesta platser i Europa endast kan ses på zoo, till exempel älg, lodjur, varg, fjällräv och örn.

Även om du inte lyckas möta någon av dessa djur så är en vandring genom skogar och fjäll ett stort äventyr i sig. Inte minst för att upptäcka de många matsvamparna och den unika blomprakten med bland annat orkidéer.

lady's slipper

När du kommer in i de gamla skogarna är det som att förflytta sig som en fe i en sagovärld. Där möter du enorma träd täckta av mossa, bergformationer och stora stenar i alla tänkbara färgnyanser, stora myrstackar, mängder av svampar och bär, storväxt lava och små bäckar. Alltsammans skapar en magiska atmosfär med oförglömliga upplevelser.

Är du ute i skymningen kan du ha tur att se en liten fe och vättar (småfolk) som bor i skogen enligt legenden och många boende i området. De mest kända är Vittror. Officiellt mytomspunna varelser i den norrländska ursprungskulturen i Sverige. För många bofasta är det en fortfarande existerande företeelse. Vittror lever mest som vanliga människor – men på annan plats och under andra tider. Således är dem svåra att upptäcka. De har sina egna små kor (Vitterkor). Vittrorna håller helst till runt bondgårdar eller fäbodar där människorna håller sina djur.

top of pagepage uppage downbottom of page
print info